• ro
 • hu
 • en
 • SECERIŞ 2017. Situaţia RECOLTĂRII de vară la NIVEL NAŢIONAL! [sursa: agroinfo.ro]

  Până la data de 3 iulie 2017 a fost recoltată 74,05% din suprafaţa însămânţată cu orz la nivel naţional, în judeţele Arad, Argeş, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt şi Timiş campania de recoltare a orzului fiind încheiată, iar în Gorj, Teleorman şi Tulcea, aceasta apropiindu-se de final, arată datele centralizate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

  La orzoaica de toamnă, recoltarea s-a efectuat pe mai mult de jumătate din suprafaţa însămânţată, aceasta fiind încheiată în Arad, Buzău, Călăraşi, Mehedinţi şi Teleorman, aflându-se în stadii avansate în Dâmboviţa, Neamţ şi Prahova.

  Campania de recoltare a grâului s-a extins şi a continuat în ritm susţinut în judeţele Olt, Dolj, Mehedinţi, iar în Teleorman s-a adunat recolta de pe 53,01% din suprafaţa însămânţată.

  Rapiţa pentru ulei a fost strânsă de pe 27,28% din suprafaţă, Mehedinţi şi Timiş raportând finalizarea recoltatului. Mazărea boabe a fost recoltată de pe un sfert din suprafaţa însămânţată, judeţele Hunedoara, Ilfov şi Giurgiu încheind deja operaţiunea.

  MADR atrage atenţia comercianţilor de cereale că aceia care fac efectiv această producţie pe care o dau astăzi spre comercializare sunt fermierii, cei care au cheltuit mult şi au depus eforturi uriaşe pentru obţinerea acestor producţii prin dotări corespunzătoare şi aplicarea de tehnologii moderne pentru a obţine producţii de calitate superioară. Fermierii au aşteptat un an pentru realizarea acestora în condiţii grele de muncă şi cu riscuri enorme: „Agricultura se desfăşoară sub zodia riscului, tot timpul trebuie să cauţi decizia cea mai bună. În acelaşi loc ai grâu supracopt şi trebuie să-l recoltezi cât mai repede, iar alături ai culturi suferinde de porumb sau floarea soarelui care aşteaptă ploaia”, a afirmat ministrul Petre Daea.

  [sursa: agroinfo.ro]