• ro
 • hu
 • en
 • MADR: Orzul a fost recoltat în proporție de 74%, orzoaica la jumătate și un sfert la rapița pentru ulei [sursa: agerpres.ro]

  MADR: Orzul a fost recoltat în proporție de 74%, orzoaica la jumătate și un sfert la rapița pentru ulei [sursa: agerpres.ro]

  Agricultorii au recoltat circa trei sferturi din suprafața însămânțată cu orz la nivel național, mai mult de jumătate la orzoaică și puțin peste un sfert la rapița pentru ulei, conform datelor centralizate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), până la data de 3 iulie 2017.

  „A fost recoltată 74,05% din suprafața însămânțată cu orz la nivel național, în județele Arad, Argeș, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Ialomița, Mehedinți, Olt și Timiș campania de recoltare a orzului fiind încheiată, iar în Gorj, Teleorman și Tulcea, aceasta apropiindu-se de final. La orzoaica de toamnă, recoltarea s-a efectuat pe mai mult de jumătate din suprafața însămânțată, aceasta fiind încheiată în Arad, Buzău, Călărași, Mehedinți și Teleorman, aflându-se în stadii avansate în Dâmbovița, Neamț și Prahova. Campania de recoltare a grâului s-a extins și a continuat în ritm susținut în județele Olt, Dolj, Mehedinți, iar în Teleorman s-a adunat recolta de pe 53,01% din suprafața însămânțată”, se arată în document.

  Conform ministerului, rapița pentru ulei a fost strânsă de pe 27,28% din suprafață, județele Mehedinți și Timiș raportând finalizarea recoltatului. Mazărea boabe a fost recoltată de pe un sfert din suprafața însămânțată, județele Hunedoara, Ilfov și Giurgiu încheind deja operațiunea.

  „Atragem atenția comercianților de cereale că aceia care fac efectiv această producție pe care o dau astăzi spre comercializare sunt fermierii, cei care au cheltuit mult și au depus eforturi uriașe pentru obținerea acestor producții prin dotări corespunzătoare și aplicarea de tehnologii moderne pentru a obține producții de calitate superioară”, informează MADR.

  Conform sursei citate, fermierii au așteptat un an pentru realizarea acestora în condiții grele de muncă și cu riscuri enorme.

  „Agricultura se desfășoară sub zodia riscului, tot timpul trebuie să cauți decizia cea mai bună. În același loc ai grâu supracopt și trebuie să-l recoltezi cât mai repede, iar alături ai culturi suferinde de porumb sau floarea soarelui, care așteaptă ploaia”, a afirmat ministrul de resort, Petre Daea.

  [sursa: agerpres.ro]