• ro
 • hu
 • en
 • Creșterea prețului la laptele românesc: 2 LEI/LITRU la POARTA FERMEI! [sursa: agroinfo.ro]

  Creșterea prețului la laptele românesc: 2 LEI/LITRU la POARTA FERMEI! [sursa: agroinfo.ro]

  Creșterea prețului la laptele românesc: 2 LEI/LITRU la POARTA FERMEI! [sursa: agroinfo.ro]

  Datorită creșterii consumului de produse românești și a subvențiilor primite, fermele comerciale de creștere a bovinelor de lapte au ajuns să vândă litrul de lapte către procesatori cu un preț situat între 1,6 lei și 2 lei, susține Claudiu Franc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). Dacă în urmă cu un an, crescătorii de bovine de lapte solicitau un ajutor de stat de 50 de bani/litrul de lapte, acum creșterea spectaculoasă a prețului la lapte îi determină să-și mărească efectivele din ferme.

  În exploatațiile mici, cantitatea de lapte care se comercializează iarna este aproape de zero, pentru că intervine autoconsumul. Primăvara, crește producția și rămâne un plus de vânzare. Pe perioada de toamnă-iarnă, principalii furnizori rămân fermele comerciale mari.

  Acum un an, era 1 leu/litru sau 1,10 lei/litru, la fermierii mari și 50 de bani/litru de lapte la fermierul mic. Prețul laptelui îi încurajează pe fermieri să-și mărească efectivul și productivitatea.

  De această creștere spectaculoasă a prețului la lapte nu au cum să beneficieze micii fermieri. Șansa rezistării acestor fermieri mici pe o piață fluctuantă este înscrierea într-o cooperativă, capabilă să negocieze un preț corect pentru produsele din fermele lor.

  https://www.agroinfo.ro/economic/crestere-spectaculoasa-a-pretului-la-laptele-romanesc-2-lei-litru-la-poarta-fermei